Φουρνί

ΦΟΥΡΝΙ

Περιοχή

Το χωριό Φουρνί από απόσταση φαίνεται ένα χωριουδάκι θρονιασμένο σε μια από τις πλαγιές του όρους Παντοκράτορα, σαν αετοφωλιά, στη ρίζα ενός γκρεμού, το Καστέλι. Στο μέσο του κεντρικού δρόμου που συνδέει τα χωριά Επίσκεψη και Αγ. Παντελεήμονας ξεκινάει ένας φιδωτός δρόμος, μέσα από αιωνόβιες ελιές, μήκους 600μ., που καταλήγει στο Φουρνί.

Το Φουρνί, σε υψόμετρο 400μ., είναι ένας γραφικός οικισμός αποτελούμενος από 8 κατοικίες- ιδιοκτησίες. Ο δρόμος φτάνει ως το τρίτο σπίτι και σταματάει. Τα υπόλοιπα σπίτια προσεγγίζονται μέσα από μονοπάτια και αυλές. Η μορφή και η σύσταση του οικισμού παγιώθηκε γύρω στο Μεσοπόλεμο, οπότε και παραμένει αναλλοίωτη ως σήμερα. Το κοντινότερο χωριό, η Επίσκεψη, ανάμεσα σε δάση ελιάς, έχει μεγαλόπρεπα αρχοντικά, γραφικά σπίτια, παραδοσιακά καφενεία και καλντερίμια. Διαθέτει μπακάλικο για τα απολύτως απαραίτητα και λίγες, αλλά αξιόλογες ταβέρνες-ψησταριές.

Επίσης, σε απόσταση 4.2 χλμ. βρίσκεται ο οικισμός της Αχαράβης, η οποία απέχει 37 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας και είναι κτισμένη σε μια πεδινή έκταση, που χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η εκτεταμένη αμμουδιά της, μήκους 8 χλμ., η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες της Κέρκυρας. Εκεί μπορείτε να βρείτε super markets, εστιατόρια, φαρμακεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και ποδηλάτων, εμπορικά καταστήματα και ιατρεία, ώστε να καλύψετε όλες τις ανάγκες σας κατά την παραμονή σας στην περιοχή.

Η καίρια θέση του Φουρνιού στο κέντρο περίπου της Βόρειας Κέρκυρας το καθιστά κατάλληλο ορμητήριο για πολλές παραλίες και αξιοθέατα. Ολόκληρη η βόρεια παραλία είναι πολύ προσιτή: το Σιδάρι με τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς ιζηματογενών πετρωμάτων, ο Άγιος Σπυρίδωνας με την προστατευόμενη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, η Κασσιόπη και η Κουλούρα με τα γραφικά κολπάκια και τα καταπράσινα νερά, καθώς και ολόκληρη η βορειοανατολική και η βορειοδυτική ακτή με κάθε είδους παραλία, για όλα τα γούστα.
Επίσης, το Φουρνί περιτριγυρίζεται από πολλά και αξιόλογα ορεινά χωριά, όπως το Λαύκι, την Πετάλεια, τον Στρινύλα με καλό φαγητό και κρασί, τον Σπαρτύλα με την αξεπέραστη θέα, την Κληματιά και τις Νυμφές με τρεχούμενα νερά και υπέροχους καταρράκτες.

Η Παλιά Περίθεια, παραδοσιακό εγκαταλειμμένο χωριό, πρόσφατα τμηματικά αποκαταστημένο, με πετρόχτιστα καντούνια και σπίτια και πάμπολλες εκκλησίες και αρχοντικά. Στο χωριό αυτό ο επισκέπτης θα νιώσει πως ο χρόνος έχει σταματήσει.

Φυσικά, κανείς δεν θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί και την Ιερά Μονή του υψηλού Παντοκράτορα (Μεταμόρφωση του Σωτήρος), που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του νησιού (920 μ.), στην κορυφή του όρους Παντοκράτορας, απ’ όπου κανείς μπορεί, αν ο καιρός το επιτρέπει, να θαυμάσει όλη την Κέρκυρα  καθώς και τα παράλια της Αλβανίας.

Οι περιπατητές διοργανώνουν συχνά εκδρομές και επισκέπτονται το βουνό μέσα από πανέμορφα, καλοδιατηρημένα μονοπάτια, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει όλο το μεγαλείο της φύσης.

A home away from home